Ako sa prejavuje narcista vo vzťahu a ako z takého vzťahu von?

Ako rozpoznať, že ste vo vzťahu s narcistom a ako sa z takého vzťahu dostať?

Kto je to narcista?

Ak ste si vystáli rad na emočnú inteligenciu dvakrát, patríte medzi ľudí, ktorých by svet potreboval viac. Avšak, ako pri všetkom, aj schopnosť empatie má svoju druhú stránku a môže vám ublížiť. Na tých, ktorí sa ľahko vcítia do pocitov druhých, sa totiž veľmi radi lepia „vysávači energie“ a ľudia s narcistickou poruchou osobnosti, inak zvaní ako narcisti.

Narcistická porucha osobnosti je duševnou poruchou, ktorá postihuje mužov i ženy. Človek, ktorý ňou trpí, sa potýka s nadmerným pocitom vlastnej dôležitosti a má hlbokú potrebu obdivu na pracovisku i vo vzťahu. Človek s narcistickou poruchou osobnosti má dlhodobý neprimeraný pocit vlastnej sebadôležitosti, výnimočnosti a nadradenosti nad druhými. Osoby s narcistickou poruchou osobnosti sa týmito vlastnosťami a nadmerným vyžadovaním oceňovania od druhých dostávajú do opakovaných a niekedy vyhrotených konfliktov. Na kritiku či nepotvrdenie vlastnej jedinečnosti reagujú často veľmi odmietavo, konfrontačne a agresívne, ale niekedy aj depresívne. Majú problém s empatiou voči druhým a cítia sa nimi nepochopení. Často sa opájajú rôznymi fantáziami, v ktorých je preukázaná ich jedinečnosť, výnimočnosť – napríklad, že sú slávni objavitelia, umelci a podobne. Navzdory prípadnému talentu často pre svoju potrebu okamžitého ocenenia nedoťahujú svoje plány dokonca a začnú hľadať ocenenie v inej oblasti. Pri narcistickej poruche osobnosti ide o extrémny variant bežne sa vyskytujúcich a dôležitých vlastností, ako sú sebavedomie, sebaúcta a sebapresadenie. Narcista  často uráža svoje okolie len preto, aby lepšie vynikli ich vlastné kvality.

Narcistické črty máme do istej miery všetci. To z nás hneď nerobí jedincov, ktorí trpia narcistickou poruchou. Narcistické rysy sú pomerne časté a nemusí byť na nich nič patologické. Naopak, niektorým ľuďom úplne absentujú a to až tak, že ich to môže v živote obmedzovať. Tí neustále o sebe pochybujú a aj napriek veľkým úspechom si ich nevedia pripustiť, oceniť sa, nedokážu byť na seba nielen hrdí, ale ani spokojní. Musíme rozlišovať medzi narcistickou poruchou osobnosti a narcistickými črtami. Za narcistu zvyknú ľudia označovať tých, ktorí sa viac blížia k patologickému pólu. Hlavným problémom narcistických ľudí je problém so sebahodnotou. Hlboko v ich vnútri nie je dostatočne pevná, najčastejšie ťažko zranená a voči tomu sa v nich vytvorila obrana – ňou je pocit grandiozity, resp. predstava o vlastnej výnimočnosti a nadmernej dôležitosti. Potrebujú preto neustále zdôrazňovať svoju vlastnú hodnotu, a to často na úkor hodnoty druhých ľudí.

Ako narcistu rozpoznať?

Počas jarnej prírodovednej vychádzky spoznáte narcis podľa jeho krásnych kvetov na prvý pohľad. Kiež by bolo rovnako ľahké odhaliť „dosebazahľadenca”. Veľa ľudí, ktorí trpia narcistickou poruchou osobnosti, sa dokáže zo začiatku pekne maskovať. Aj v tom spočíva jedna z ich zbraní, ktorými bez výčitiek ubližujú všetkým, ktorí si to z rôznych dôvodov nechajú. Ďalšou zákernosťou narcistou je ich charizma a vynikajúca schopnosť manipulácie. Takže než sa nazdáte, zdieľate s narcistom stôl i lôžko a máte problém. A ešte podľa jedného ich poznáte – nie sú schopní sebairónie a aj malý vtip na ich adresu ich smrteľne urazí.

Narcisti sú ľudia, ktorí sa stretávajú s pocitom nadmernej dôležitosti a majú hlbokú potrebu obdivu. Cítiť s inými dokážu len vo veľmi malej miere alebo to nedokážu vôbec. Takisto majú veľmi zníženú schopnosť pocitu viny a zodpovednosti. Z toho vyplýva, že nevedia s inými ľuďmi nadviazať emocionálnu väzbu a používajú ich len ako predmety na dosiahnutie svojich cieľov.

Americká príručka pre diagnózu duševných chorôb definuje narcizmus desiatimi príznakmi. Definuje ho ako arogantné, povýšené a domýšľavé správanie, neschopnosť rozpoznať potreby iných ľudí, využívanie iných na dosahovanie vlastných cieľov, nárokovanie si na výnimočné zaobchádzanie a automatické plnenie prianí, nadmerný obdiv od ostatných a podobne. Nebudeme ich menovať všetky, ale pre diagnostikovanie narcistickej poruchy musí človek spĺňať minimálne päť z nich.

Štatistiky hovoria o približne pol až jednom percente ľudí s narcistickou poruchou v spoločnosti. Ale prax ukazuje, ľudí s narcistickými tendenciami alebo s narcistickou poruchou je desať až dvadsať percent. Je to približne 70 percent mužov a 30 percent žien, z čoho logicky vyplýva, že viac obetí narcistov tvoria ženy.

Predstava, že narcista miluje sám seba, je mýtus. V skutočnosti sa nenávidí. Preto sa navonok prezentuje pod maskou grandióznej persóny. Človek, ktorý sa cíti vo svojej koži dobre, sa predsa nepotrebuje kontinuálne hrať na niekoho iného, je autentický. Narcisti sa náhlia životom, využívajú vzťahy a ľudí, sú krutí. Takýto opis je k nim v skutočnosti až príliš zhovievavý, pretože výsledkom ich správania je narušenie duševnej pohody iných ľudí, ktorí sa stanú ich obeťami, zmárnené nádeje a zničené životy.

Ako sa prejavuje narcista vo vzťahu?

Zamilovať sa do narcistu je veľmi ľahké, pretože svoju obeť doslova bombarduje láskou. V angličtine sa tejto fáze hovorí lovebombing. Je to extrémna fáza, ktorá zahŕňa prežívanie romantických fantázií. Narcista veľkolepo svojmu partnerovi a zvyšku sveta ukazuje, ako ho miluje a aký je preňho jedinečný. Je ľahké mu uveriť, pretože v tejto fáze vzťahu je mimoriadne šarmantný, očarujúci, romantický. Tým pádom vzťah veľmi rýchlo napreduje. 

Keď narcista vidí, že obeť chytil na udicu, začína fáza devalvácie. Veci začínajú prechádzať do nudnejšej rutiny, čo je pre vzťah úplne bežné, ale narcisti to nenávidia, pretože potrebujú neustálu pozornosť a obdiv. Z rutiny začnú obviňovať svojho partnera, no debatovať s narcistom o probléme, pokúšať sa nájsť riešenie je nemožné. Narcista dokáže v každej situácii presvedčiť obeť, že to ona robí niečo zle. Okrem toho, že ju zhadzuje a kritizuje, čím znižuje jej sebahodnotenie, snaží sa dostať medzi ňu a jej blízkych. Buď ju emocionálne vydiera tým, že priatelia sú pre ňu dôležitejší ako on, alebo že jeho priatelia sa jej nezdajú byť dosť dobrí. Skrátka, začína sa prejavovať útočná osobnosť narcistu. Mnohí narcisti nie sú schopní akceptovať seba ani ostatných ako celistvé osobnosti s nejakými dobrými a zlými vlastnosťami, preto majú tendenciu posudzovať niekoho ako dokonalého alebo ako úplne chybného.

Obeť racionálne vie, že niečo nie je v poriadku, ale stále sa vracia k prvotnému štádiu idealizácie, ktorá je vo vzťahu s narcistom ešte silnejšia, extrémnejšia, lebo on sa správa extrémnejšie. A to hrá v jeho prospech, darí sa mu tým u obete vytvoriť to, čomu v psychológii hovoríme traumatická väzba. Znamená to, že človek miluje niekoho, kto mu škodí, kto ho ubíja, ale nevie sa od neho odpútať. Traumatická väzba je veľmi typická napríklad u detí, ktoré boli zneužívané. Vo vzťahu s narcistom si obeť si vytvára silné puto s človekom, ktorý jej škodí, psychológia to označuje pojmom Štokholmský syndróm.

Nastáva fáza odmietnutia, ktorá by už podľa názvu mohla byť posledná, ale zväčša tomu tak nie je. Ak narcista začne svojho partera odmietať a nakoniec ho zavrhne, obeť vyhrala vojnu, akokoľvek je to pre ňu v tom momente bolestivé. Zväčša to však tak nie je a vo vzťahu s narcistom začína nový cyklus zneužívania.

Aké sú dôsledky vzťahu s narcistom?

Obeť narcistu zlyháva emocionálne, psychicky aj fyzicky. Vykazuje veľmi slabý pocit sebadôvery aj dôvery voči iným ľuďom, čo vedie k tomu, že sa izoluje. Napomáha tomu aj to, že narcisti majú tendenciu svoje obete zhadzovať, kritizovať, spochybňovať a izolovať. Prirodzene, obete postupom času tomuto podsúvanému obrazu o sebe samých uveria a pochybujú, že by mohli urobiť niečo správne. Tým pádom majú problémy s rozhodovaním, hanbia sa, boja sa odsúdenia a strácajú nádej, že by ich niekto mohol pochopiť. Sú osamelé. Príznaky symptómu narcistického zneužívania sú veľmi podobné ako pri postraumatickej stresovej poruche. Prejavujú sa opätovným prežívaním traumy, silnou potrebou vyhýbať sa všetkému, negatívnymi myšlienkami a emóciami, neschopnosťou cítiť sa pozitívne, uvoľniť sa, problémami so spánkom, úzkosťou, depresiou, závislosťou od alkoholu alebo iných návykových látok, adaptačnými poruchami osobnosti a samovražednými myšlienkami.

Čo robiť, ak sa ocitnete vo vzťahu s narcistom?

Vzťah s narcistom môže byť veľmi náročný, pretože narcistická osobnosť je často manipulujúca, neempatická a sebecká. Narcisti môžu byť spočiatku šarmantní a očarujúci. Ak sa ocitnete vo vzťahu s narcistom, je dôležité pochopiť dynamiku tohto vzťahu a ochrániť seba a svoje emocionálne zdravie. Určite pomôže, ak:

Vzdelávajte sa o narcizme.

  • Porozumenie povahy narcizmu: Narcistické osobnosti majú sklon k pocitu nadmernej dôležitosti, túžia po pozornosti a obdivu a majú nedostatok empatie voči druhým. Narcisti majú tendenciu manipulovať, zľahčovať pocity iných a sústreďovať sa výlučne na svoje vlastné potreby.
  • Typy narcizmu: Existujú rôzne typy narcizmu, od „grandióznych“ narcistov (ktorí sú otvorene arogantní a dominantní) až po „skrytých“ narcistov (ktorí môžu byť na prvý pohľad jemní, ale neustále hľadajú obdiv a manipulujú situácie).

 Rozpoznajte manipulatívne taktiky.

  • Gaslighting: Narcisti často používajú gaslighting, čo je taktika, pri ktorej sa snažia spochybniť vašu realitu a presvedčiť vás, že vaše pocity a vnímanie sú neplatné alebo nesprávne.
  • Devalvovanie: Po období šarmu a lichotenia (tzv. „love-bombing“), kedy sa vám narcista snaží zapáčiť, môže začať obdobie devalvovania, kedy vás začne kritizovať, ponižovať a emocionálne zraňovať.
  • Kruhový vzorec vzťahu: Narcisti často začínajú vzťahy intenzívnym obdobiami lásky a obdivu, následne prechádzajú do fázy manipulácie, kritiky a znehodnocovania, a nakoniec vzťah ukončujú (alebo hrozia jeho ukončením), čím vytvárajú cyklickú emocionálnu horskú dráhu.

Nastavte si pevné hranice.

  • Buďte rozhodní a jasní: Narcisti neakceptujú hranice ľahko, preto je dôležité stanoviť ich jasne a dôrazne. Nastavte si limity toho, čo je pre vás prijateľné správanie, a držte sa ich.
  • Nenechajte sa vtiahnuť do konfliktov: Narcisti majú tendenciu iniciovať hádky alebo dramatizovať situácie. Skúste sa vyhnúť zbytočným konfliktom tým, že sa nebudete poddávať ich provokáciám alebo hľadať uznanie, ktoré vám neposkytnú.

Nedovoľte, aby vás ich správanie ovplyvnilo.

  • Emocionálna nezávislosť: Narcisti často vyžadujú úplnú emocionálnu kontrolu nad svojím partnerom. Dôležité je naučiť sa nereagovať emocionálne na ich manipulácie a zachovať si svoju nezávislosť.
  • Zachovajte si sebadôveru: Narcista sa často snaží narušiť vaše sebavedomie, aby vás mal pod kontrolou. Pracujte na posilnení svojej sebadôvery a nedovoľte, aby ich kritika určovala váš sebaobraz.

Nezabúdajte na svoje potreby.

  • Postarajte sa o seba: Narcisti majú tendenciu klásť vlastné potreby nad potreby druhých. Dôležité je, aby ste sa neustále sústreďovali na svoje vlastné duševné a fyzické zdravie. Dajte si čas na starostlivosť o seba a nenechajte sa pohltiť ich požiadavkami.
  • Vyhľadávajte podporu: Hovorte o svojej situácii s blízkymi priateľmi, rodinou alebo terapeutom. Podpora zo strany nezávislých osôb je kľúčová, keď sa snažíte zvládnuť toxický vzťah.

Nedajte sa zmanipulovať pocitom viny.

  • Narcisti často používajú pocit viny: Môžu sa vás snažiť manipulovať, aby ste sa cítili vinní, keď sa snažíte postaviť za svoje potreby alebo keď hľadáte odchod z toxického vzťahu. Je dôležité rozpoznať túto taktiku a nepodľahnúť jej.

Zvážte odchod z toxického vzťahu.

  • Ak situácia pretrváva: Ak narcista nie je ochotný zmeniť svoje správanie a vy sa ocitáte v emocionálne vyčerpávajúcej a bolestivej situácii, možno bude najlepším riešením vzťah opustiť.
  • Pripravte si plán: Ak sa rozhodnete odísť, je dôležité pripraviť si bezpečný a dôkladný plán. Narcisti často reagujú manipulatívne alebo agresívne na odchod partnera, takže je dôležité mať podporu, napríklad od rodiny alebo priateľov, a plán na ochranu vašej fyzickej a emocionálnej bezpečnosti.

Vyhľadajte odbornú pomoc.

  • Terapeutická podpora: Terapeuti so skúsenosťami v oblasti narcistických vzťahov vám môžu pomôcť získať nadhľad a rozvíjať stratégie na ochranu seba. Terapia vám môže pomôcť spracovať bolestivé emócie a obnoviť vaše sebavedomie po toxickom vzťahu.
  • Podporné skupiny: Existujú podporné skupiny pre ľudí, ktorí sú vo vzťahoch s narcistami. Tieto skupiny vám môžu poskytnúť cennú emocionálnu podporu a priestor na zdieľanie vašich skúseností s ľuďmi, ktorí rozumejú vašej situácii.

Vyhnite sa idealizovaniu vzťahu.

  • Realistický pohľad: Narcisti môžu byť na začiatku vzťahu veľmi očarujúci, a to môže spôsobiť, že budete mať pocit, že situácia sa môže zmeniť alebo zlepšiť. Dôležité je neupadať do ilúzie, že narcista sa môže výrazne zmeniť, ak neprejaví snahu o skutočnú introspekciu a prácu na sebe.

Zamerajte sa na vlastný rast.

  • Osobný rozvoj: Po vzťahu s narcistom je dôležité sústrediť sa na vlastný rast, obnoviť sebavedomie a emocionálnu stabilitu. Zamerajte sa na to, čo vás napĺňa, a na vzťahy, ktoré vám poskytujú podporu a rešpekt.

Ako sa dostať zo vzťahu s narcistom?

Liečba narcizmu zvyčajne zahŕňa psychoterapiu, ktorá sa zameriava na zmenu zdravotného postavenia človeka a jeho vzťahu k ostatným. Terapia môže byť individuálna alebo skupinová a zameriava sa na uvedomenie si vzorcov správania, ktoré spôsobujú problémy. Klient sa učí identifikovať a regulovať svoje emócie, prekonať nízke sebavedomie a zlepšiť svoje vzťahy. V prípade ťažších prípadov môže byť potrebná lieková terapia na zmiernenie príznakov, ako sú depresia alebo úzkosť.

 ⎯

Dôležité upozornenie:

Tento text nenahrádza odbornú literatúru ani rady lekára alebo terapeuta. Informácie v ňom obsiahnuté sú zovšeobecnené a nemusia sa vzťahovať na každého. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa vášho zdravia, obráťte sa na jedného z našich psychológov.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.