Aký je rozdiel medzi bežnou únavou a únavovým syndrómom?

Aké sú príznaky a príčiny únavového syndrómu? Dá sa liečiť?

Čo je to únavový syndróm?

Chronický únavový syndróm je komplexné ochorenie, ktoré zahŕňa široké spektrum problémov. Najvýraznejším symptómov chronického únavového syndrómu býva to, že dotyčný sa dlhodobo cíti unavený, pričom sa pocity únavy nezmiernia ani po spánku. Okrem únavy sú pridruženými problémami napríklad problémy so sústredením, myslením, spánkom, závraty a bolesti. Toto ochorenie neumožňuje chorému fungovať ako predtým. Najčastejšie sa vyskytuje medzi dospelými ľuďmi vo veku 40 až 60  rokov, ale výnimočne postihuje aj deti alebo starých ľudí.

Aký je rozdiel medzi bežnou únavou a únavovým syndrómom?

Bežná únava je stav, ktorý poznáme všetci. Je výsledkom zvýšenej fyzickej alebo psychickej námahy, nedostatkom spánku, nezdravým životným štýlom alebo výživou. Prejavuje sa pocitom vyčerpania, ospalosťou a zníženou schopnosťou sústrediť sa. Na rozdiel od únavového syndrómu, bežná únava je dočasná a po dostatočnom odpočinku a regenerácii úplne vymizne. Aj keď zaspíme unavení, po kvalitnom spánku sa zvyčajne zobudíme odpočinutí a pripravení na nové výzvy.

Únavový syndróm sa vyznačuje chronickou, nevysvetliteľnou únavou, ktorá neprechádza ani po odpočinku. Táto únava výrazne ovplyvňuje každodenné fungovanie a môže byť sprevádzaná ďalšími príznakmi, ako sú bolesti svalov a kĺbov, bolesti hlavy, poruchy spánku, znížená koncentrácia, podráždenosť a citlivosť na svetlo a zvuk. Na rozdiel od bežnej únavy, únavový syndróm má dlhodobý charakter a môže trvať niekoľko mesiacov až rokov.

Aké sú príznaky únavového syndrómu?

Prvým príznakom únavového syndrómu je dlhodobý pocit únavy, ktorý pretrváva aj po odpočinku. Po fyzickej námahe sa príznaky zhoršujú, avšak po odpočinku dotyčného pocity únavy neprechádzajú. 

Medzi príznaky únavového syndrómu patria:

  • poruchy spánku – medzi najčastejšie poruchy spánku pri tejto diagnóze patrí nespavosť, narušený spánkový režim a pocit nevyspatosti aj po dostatočne dlhom spánku,
  • kognitívne ťažkosti – kognitívne ťažkosti pri tomto ochorení označujeme aj ako „mozgová hmla“, čo zahrňuje zníženú koncentráciu pamäte, problémy so sústredením a celkový pocit duševnej zakalenosti,
  • extréma únava je najvýraznejším príznakom tohto ochorenia, ktorá je pretrvávajúca  a nezlepšuje sa ani po dostatočnom odpočinku či spánku,
  • bolesť svalov a kĺbov – bolesť svalov a kĺbov spôsobuje výrazný bolestivý dyskomfort, ktorí spôsobujú aj jednoduché pohyby,
  • citlivosť na zmyslové podnety – zvýšená citlivosť na hluk, svetlo a  podobne, čo zhoršuje príznaky,
  • malátnosť po záťaži – typický príznak tohto ochorenia, keď aj po malej fyzickej alebo psychickej záťaži dochádza k výraznému dlhodobému zhoršeniu príznakov, čo môže trvať aj niekoľko týždňov či mesiacov,
  • príznaky podobné chrípke – častými príznakmi býva bolesť hrdla, horúčka, opuchnuté lymfatické uzliny, pričom príznaky rýchlo prichádzajú a odchádzajú,
  • ortostatická intolerancia – výrazné problémy so státím alebo dlhším sedením, ktoré sa prejavujú závratmi, zrýchleným tepom a točením hlavy.

Prečo únavový syndróm vzniká?

Doteraz nie sú známe príčiny CFS, pravdepodobne ho vyvolávajú opakované virózy, záťažový životný štýl, životné krízy, prípadne zlyhanie imunity, alebo genetika, nakoľko sa ochorenie často vyskytuje v rodinách s rodinným výskytom tohto syndrómu. Choroba prepukne náhle, v priebehu niekoľkých hodín. Pacientu mávajú nárast oxidačného stresu, ktorý je je dôležitým spúšťačom ochorenia.

Ako sa únavový syndróm diagnostikuje?

Chronický únavový syndróm sa diagnodtikuje až po vylúčení iných potenciálnych ochorení, ktoré by mohli spôsobovať únavu. Neexistuje jednoduchý test na diagnostiku tohto ochorenia. Pacient musí navštíviť svojho obvodného lekára, ktorý ho vyšetrí,a  následne sa vylúčia iné ochorenia, ako poruchy štítnje žľazy, poruchy spánku, autoimunitné ochorenia, či duševné ochorenia, pričom dotyčný absolvuje laboratórne testy. Diagnostika Chronického únavového syndrómu závisí od toho, či pacient spĺňa, alebo nesĺňa špecifické diagnostické kritériá, medzi ktoré patrí dlhodobá nevysvetliteľná únava, ktorá trvá dlhšie ako šesť mesiacov, a prítomnosť aspoň štyroch z nasledujúcich symptónov: bolesť hrdla, zhoršená koncentrácia pamäti, bolesť svalov či kĺbov, bolesť hlavy, citlivé lymfatické uzliny, malátnosť po únave a problémy so spánkom. Následne môže byť realizované ďalšie špecializované vyšetrenie, zamerané na posúdenie funkcie imunitného systému, kognitívne funkcie či spánkový režim. Nakoľko je chronický únavový syndróm komplexné ochorenie s rôznymi príznakmi, môžu byť pacienti odporučení k reumatológom, neurológom a imunológom, aby mohli preskúmať možné faktory, ktoré môžu zhoršovať symptomatiku pacienta, alebo vylúčiť iné ochorenia. Zatiaľ čo niekedy môže prísť pacient k diagnóze pomerne rýchlo, u niektorých pacientov býva proces vyšetrení na určenie diagnózy chronický únavový syndróm dlhodobý a frustrujúci.

Aký je priebeh únavového syndómu?

Chronický únavový syndróm nie je choroba v pravom zmysle slova, ale je súborom príznakov a  ťažkostí bez jasnej príčiny. Nástup býva náhly a nečakaný, najčastejšie po náročnej životnej situácii, infekcii alebo psychickej záťaži. Niektorí pacienti opisujú začiatok ako postupný a nenápadný, a sami nedokážu identifikovať začiatok spúšťač ochorenia. Pocit únavy pretrváva celé mesiace, na diagnostiku ochorenia je nevyhnutné, aby príznaky pretrvávali najmenej pol roka.

Ako sa naučiť s únavovým syndrómom žiť?

Chronický únavový syndróm sa žiaľ, nedá úplne vyliečiť, ale existujú postupy, ktoré môžu zmierniť príznaky a zlepšiť kvalitu života ľudí s týmto syndrómom:

1. Kognitívno-behaviorána terapia – jedná sa o psychoterapeutický prístup zameraný na zvládanie syndrómu, prostredníctvom zmeny negatívnych myšlienkových vzorcov a správania, klientom ďalej pomáha emocionálne sa vyrovnať s ochorením a  nastavením realistických cieľov v živote, ktoré môžu vo svojom živote dosiahnuť. Na ksebe.sk nájdete psychológov a psychologičiek, ktorí sa tomuto prístupu venujú.

2. Terapia stupňovaným cvičením – stupňovaná pohybová aktivita pod vedením odborného zdravotníckeho personálu pomáha pacientovi postupne primerane zvyšovať fyzickú záťaž štruktúrovaným a monitorovaným spôsobom, s cieľom zlepšiť vytrvalosť a znížiť závažnosť malátnosti po fyzickej záťaži.

3. Tempo – Dôležitým princípom zvládnutia únavového syndrómu je primerané vyváženie aktivity a odpočinku, aby sa predišlo nadmernej námahe, ktorá by mohla viesť k zhoršeniu príznakov, prostredníctvom rozdelenia úloh na menšie úseky, ktoré sú pre pacientov zvládnuteľné.

4. Úprava životného štýlu – úprava životného štýlu súvisí s nevyhnutným prispôsobením sa obmedzeniam v dôsledku únavového syndrómu, ale na druhej strane môže priniesť klientovi takú úroveň aktivity, ktorá je preňho zvládnuteľná. Úprava životného štýlu môže zmierniť niektoré príznaky, napríklad úprava spánkového režimu môže viesť ku kvalitnejšiemu spánku a podobne. 

5. Riešenie symptómov – Existujú konkrétne stratégie na zvládnutie konkrétnych príznakov. Napríklad, na kognitívny tréning môže viesť k zlepšeniu pozornosti, relaxačné techniky a psychoterapia môže pomôcť znížiť úzkosť a stres, na zmiernenie gastroentorologických problémov môže pomôcť úprava stravy. 

Dôležité upozornenie:

Tento text nenahrádza odbornú literatúru ani rady lekára alebo terapeuta. Informácie v ňom obsiahnuté sú zovšeobecnené a nemusia sa vzťahovať na každého. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa vášho zdravia, obráťte sa na jedného z našich psychológov.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.