Aký veľký vplyv na nás majú súrodenecké vzťahy?

Viete, ako vašu osobnosť ovplyvnia vaše vzťahy so súrodencami?

Ako ovplyvňujú rodinné vzťahy náš citový život?

Rodina je základná stavebná bunka nášho života. Je to laboratórium, v ktorom sa učíme všetkému, čo si prenášame do dospelosti. Od toho, aký je svet, aký sú ľudia, kto sme my, aký chceme a máme byť, aké sú medziľudské vzťahy.

Keď vyrastáme v našej rodine, sú naše rodinné vzťahy prvými vzťahmi, na ktorých sa učíme, že sme prijímaní, milovaní, že sa iní o nás starajú, kedy sa o nás starajú a pod. Rodinné vzťahy majú preto nenahraditeľný vplyv na náš citový život a v terapii sa mnoho psychológov vracia práve do tohto obdobia, aby pochopilo spolu s klientom/tkou jeho prítomnosť.   

Aký majú súrodenecké vzťahy vplyv na osobnosť človeka?

Podobne ako rodina ako celok, súrodenci sú akoby primárnymi ukazovateľmi toho, ako vzťahy fungujú, ako sa vzťahovať a správať k iným ľuďom, ako vyzerá medziľudská interakcia či aké sú jej piliere (čo funguje, čo nefunguje).

Zároveň, s témou súrodeneckých vzťahov ide ruka v ruke téma poradia narodenia. Poradie narodenia rozlišujeme na chronologické a psychologické. Chronologické poradie narodenia je skutočné poradie, v ktorom sa dieťa do rodiny narodení. Hovoríme o prvorodenom, druhorodenom, prostrednom a najmladšom dieťati. A samozrejme, o jedináčikovi. Psychologické poradie narodenia má omnoho väčší vplyv na život človeka, na jeho osobnosť. Ovplyvňujú ho faktory ako vekové rozdiely medzi deťmi v rodine, to, ako sa dieťa v rodine cíti, ako naňho dospelí reagujú a pod.  

Aký vplyv má pozícia medzi súrodencami?

Alfred Adler, odborník ktorý sa venoval problematike rodinných a súrodeneckých konštelácií tvrdil, že už podľa samotného poradia narodenia vieme predpovedať, aké charakteristiky bude osoba mať. To znamená, že či máme súrodenca, alebo či je starší/mladší odo nás, ovplyvňuje to, aký sme. Je to preto, pretože vďaka súrodencom, ktorí sú primárnymi ľuďmi okolo nás, sa učíme, ako na svet reagovať, ako zaujať pozornosť rodičov, ako si získať svoje miesto v rodine. 

Ako ovplyvní osobnosť pozícia najstaršieho dieťaťa?

Najstaršie alebo prvorodené dieťa má v rodine špecifickú pozíciu. Je to totiž prvé dieťa svojich rodičov, prvé dieťa v rodine, prvé vnúča. Vo všetkom je prvé. A to sa s ním ťahá svojim spôsobom celý život. Keď už nie skutočne, aspoň v zmysle osobných presvedčení toho človeka. Typické pre najstaršie deti je orientácia na pravidlá. Niekedy až prílišná rigidita a nasledovanie pravidiel. Často sú orientovaní na výkon, na dosahovanie dobrých výsledkov, sú to tzv. perfekctionisti. Majú vysokú vnútornú motiváciu, sú cieľavedomí a zodpovední. Ako prvé deti v rodine zvyčajne preberajú rodičovské a rodinné hodnoty. Čo im ale ide ťažšie je prijímanie kritiky a neschvaľovania, keďže sa chcú vždy zapáčiť.   

Ako ovplyvní osobnosť pozícia druhorodeného dieťaťa?

Druhorodené dieťa má veľkú motiváciu dobehnúť svojho staršieho, prvorodeného, súrodenca. Deti s týmto poradím narodenia sa rýchlo učia, sú pružné v myslení a správaní, sú dobré napríklad v tímových športoch. pretože vedia, ako spolupracovať, vďaka svojmu staršiemu súrodencovi. Preto sú často aj priateľskí, majú dobrú schopnosť socializácie. Niekedy sa ale stáva, že druhorodené dieťa nechce dobehnúť a nasledovať dieťa nad ním, ale chce robiť presný opak. A tak začína rebelovať – vyberie si záujmy, ktoré súrodenec nad ním nemá, venuje sa tomu, v čom vie byť aj ono špeciálne.

Ako ovplyvní osobnosť pozícia najmladšieho dieťaťa?

Najmladšie dieťa je typické tým, že má pozornosť ostatných. Častokrát sa stáva, že bývajú medzi súrodencami vekové rozdiely a tak najmladšie dieťa má, dá sa povedať, už starších rodičov, resp. rodičia ho mali neskôr. To sa ukazuje napríklad v menšom dodržiavaní a stanovovaní pravidiel, preto bývajú najmladšie deti často veľmi kreatívne. Vedia si nájsť cestičky, ako sa vyhnúť povinnostiam či príkazom. Zároveň platí, že nebývajú až tak ambiciózne, nedosahujú tak výkonovo svoje ciele, lebo ich do toho nikto netlačil a naučia sa nepovažovať to za dôležité. Čo však pre najmladšie deti výrazne platí je ich schopnosť veľkej, niekedy až nadmernej empatie a súcitu.

Ako ovplyvní osobnosť pozícia jedináčika?

Pozícia jedináčika má veľa podobností, ale aj rozdielov, s pozíciou prvorodeného. Sú to jedinci samostatní, zvyknutí na svoj priestor a samotu, nepotrebujú toľko afiliácie. Sú zodpovední, ako deti mávajú v škole dobré známky, sú individualisti a spomedzi všetkých súrodeneckých konštelácií majú najvyššiu potrebu po úspechu. Vedia byť však naozaj vynaliezaví ak ide o vzťahy s inými ľuďmi – vedia si vycibriť vlastnosti tak, aby si iných ľudí pritiahli a získali.

Dôležité je ale uviesť, že aj pri daných vymedzeniach poradia narodenia existuje možnosť, že dieťa bude iné, nebude podľa týchto škatuliek. A to je spôsobené veľa vecami, napríklad rodinou ako takou, prístupom rodičov k deťom, rodinnými hodnotami a pod. Nikdy nie sú veci čiernobiele, tobôž nie, keď hovoríme o psychike a osobnosti človeka. Čo ale platí je fakt, že najviac nás vždy ovplyvňuje súrodenec nad nami.   

Čo všetko ovplyvňuje vzťahy medzi súrodencami?

Ako bolo vyššie uvedené, vzťahy medzi súrodencami vedia byť ovplyvnené viacerými aspektmi. Môže nimi byť napríklad rodina ako ekosystém. Jej hodnoty, čomu sa prikladá dôraz a čomu nie, čo je a čo nie je oceňované. Taktiež to môže byť rodinná atmosféra či očakávania rodičov alebo širšej rodiny. No a v neposlednom rade tieto vzťahy ovplyvňuje samotné chronologické a psychologické poradie narodenia detí.

Ako pozitívne ovplyvniť vzťahy medzi vlastnými deťmi?

Toto je asi najdôležitejšia oblasť zo všetkého. Pretože to, v ktorom poradí sa dieťa narodí, je dané. Čo máme ale v rukách my ako rodičia sú naše reakcie. A tie formujú psychologické poradie narodenia a to prináša obrovský význam. Čo môžete teda urobiť?

  • Povzbudzujte súrodenecké správanie detí.
  • Nerobte medzi deťmi rozdiely.
  • Venujte všetkým deťom rovnako veľa času a pozornosti.
  • Naučte sa ich počúvať, to, čo potrebujú a po čom túžia.
  • Majte pekný vzťah sami so sebou a pekný vzťah so svojim partnerom – buďte príkladom.
  • Snažte sa v rodine o prijímajúcu a milujúcu atmosféru.

 ⎯

Dôležité upozornenie:

Tento text nenahrádza odbornú literatúru ani rady lekára alebo terapeuta. Informácie v ňom obsiahnuté sú zovšeobecnené a nemusia sa vzťahovať na každého. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa vášho zdravia, obráťte sa na jedného z našich psychológov.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.