Sebavedomie – prečo je také dôležité a ako ho získať?

Aké sú príčiny nízkeho sebavedomia a ako ho zvýšiť?

Sebavedomie sa v posledných rokoch stalo často diskutovanou témou v našej spoločnosti a to vo všetkých oblastiach nášho súkromného aj profesijného života. Kouči, psychológovia, terapeuti, pedagógovia a manažéri firiem dnes často zdôrazňujú jeho význam a veria, že nám môže pomôcť zlepšiť život vo všetkých jeho aspektoch.

Čo je to sebavedomie?

Sebavedomie je veľmi komplexná téma, ktorá zahŕňa viaceré aspekty našej osobnosti. Mohli by sme ho popísať ako vieru v seba samého, pocit istoty a hodnota, ktorú si pripisujeme. Je to však predovšetkým konkrétny význam slova sebavedomie, ktoré keď rozdelíme, dostaneme slová dve a to seba a vedomie. Vedomie samo o sebe možeme vysvetliť ako uvedomovanie si plne v prítomnosti, a ak priložíme slovo seba, dostaneme význam plne si uvedomovať sám seba v prítomnosti. A uvedomovať si by sme mali čo najviac aspektov svojej osobnosti, tak ako ich práve teraz vnímame.

Ako sa buduje sebavedomie?

V prvom rade je dobré si uvedomiť si, že sebavedomie si skutočne môžem budovať a to, že ho momentálne máme nízke nie je nemené. No je veľmi dobré začať, ako sa vravieva „od piky“. V tomto môže byť terapeut, psychológ, kouč veľmi nápomocný, pretože vytvára bezpečný prietor na to, aby sme mohli spoznávať samých seba. Spoznávať sám seba je základ úspechu pri budovaní si kvalitného zrelého sebavedomia. Ako sme popisovali vyššie, sebavedomie je čo najplnšie uvedomovanie si seba. Sem patria ako naše silné stránky, tak aj slabé stránky. Patrí sem spoznanie svojich tzv. „démonov“, ťaživé životné situácie, ktoré tvoria a okoreňujú našu osobnosť. Uvedomenie si a porozumenie vlastným emóciám, ich zmyslu, intenzite a pôvodu. Uvedomovanie si svojich myšlienok, odkiaľ a kam prúdia. Uvedomovanie si svojich pocitov, vnemov, obranných mechanizmov. Skutočne sa spoznávať a stávať sa viac a viac vedomím si sám seba. Potom v tomto procese uvedomovania si začíname tvoriť svoj život ako „vedomí ľudia“, ktorí si aj v procese interakcie s druhými v prítomnosti uvedomujú ako myslia, ako cítia, aké emócie majú, aké procesy sa v nich dejú. Vtedy vstupujú do interakcií seba vedomí a teda „sebavedomí“. Prínosom je, že sú ďaleko viac stabilní vo svojoch prejavoch, ktorým rozumejú. Potom keď stretnete takéhoto človeka môžete ho vnímať, že z neho niečo vyžarovalo, akási istota, pokoj.

Aké sú príčiny nízkeho sebavedomia?

Príčiny nízkeho sebavedomia môžu byť rôzne, môže to byť:

  • výchova,
  • ťaživé životné situácie či už v detstve, ale aj v dospievaní a dospelosti,
  • opakované toxické vzťahy,
  • prekonanie vážnej choroby, či už psychickej alebo fyzickej,
  • skúmanie svojej sexuálnej orientácie, ktorá ešte nie je integrovaná.

Vo svojej podstate uvádzame niektoré významné udalosti a zážitky v živote, ktoré môžu sebavedomie ovplyvňovať. Avšak vyššie už sme si vysvetlili, čo to sebavedomie je a ako si ho môžeme budovať. Čiže všetky tieto životné situácie a prežitky, môžu znižovať sebavedomie za predpokladu, že sú na nízkej úrovni pochopené a teda „nezvedomené“, „neuvedomené“. To čomu nerozumiem, čo je nepochopené a neuvedomené nás uvádza do stresu, do pochybností ako máme reagovať, či do pochybností prečo nereagujeme ako by sme chceli či mali. Ideme v akomsi autopilote správania a reakcií, pretože ak je niečo neuvedomené tak naše „rácio“, „ego“ okamžite preberie úlohu vykonávateľa za nás, a spúšťa reakcie podľa „schém“, ktoré má naučené a my sa stávame neistí, poťažmo nesebavedomí.

Na ktoré aspekty života má vplyv nízke sebavedomie?

Nízke sebavedomie presakuje do všetkých oblastí nášho života a to:

  • práca, podnikanie,
  • sexualita,
  • budovanie a tvorenie vzťahov, či už partnerských, priateľských, pracovných,
  • rodina,
  • pohľad na seba samého,
  • do oblasti voľného času, koníčkov.

Nízke sebavedomie dokáže prestupovať všetky oblasti nášho života, pretože skutočne všetky oblasti nášho života prestupuje aj celé spektrum našej osobnosti. Nízke sebavedomie nás dokáže oberať o pracovné, podnikateľské príležitosti a zámery,taktiež nám dokáže komplikovať a ničiť všetky druhy vzťahov, prípadne tvorí našu osamelosť, keď si do vzťahov vôbec netrúfame. Nízke sebavedomie ovplyvňuje pohľad na seba samého, na to čo si dovolím a nedovolím, cítiť, myslieť, konať, prežívať.

Ako pracovať na zvýšení sebavedomia?

Pracovať na zvýšení sebavedomia znamená v preklade „pracovať na zvýšení vlastného seba uvedomovania “.

  • Je možné pracovať na uvedomovaní si seba sám, no úžasná pomôcka je pracovať s odborníkom, ktorý svojou odbornosťou prispieva k urýchleniu vášho procesu zvedomovania a uvedomovania si seba a svojich štruktúr.
  • Taktiež je úžasné pracovať na sebe v interakcii s priateľmi, ktorí sú pre nás úžasným zrkadlom. Pomocné otázky môžu byť k vzťahom: Ako to JA mám? Ako sa cítim vtedy a vtedy, za takýchto okolností? Ako na mňa zapôsobila rekacia toho a toho? Čo sa vo mne udialo? Už som to zažil/la? Čo to o mne vypovedá? Klaďte si otázky a hľadajte odpovede.
  • Taktiež je na trhu množstvo literatúry, ktorá vie byť nápomocná.
  • Poproste priateľov o pomoc a skúste s nimi prechádzať situácie, ktoré sa vám zdajú náročné, ťažšie zvládnuteľné s nižším sebavedomím a pátrajte, čo sa vo vás deje.
  • Pracujte na svojom duševnom aj fyzickom zdraví.

Ako budovať zdravé sebavedomie u detí?

Budovať sebavedomie u detí vyžaduje uvedomelých rodičov, ktorí sú ochotní sa v tejto oblasti vzdelávať, brať výchovu ako proces, v ktorej sa v podstate učia všetci zúčastnení, rodičia, starí rodičia a deti. Budovať sebavedomie u detí zahŕňa predovšetkým:

  • Akceptácia emócií dieťaťa: Porozumenie jeho emóciám, čo, kedy a z akého dôvodu prežíva a dovoliť mu prežívať jeho vlastné autentické emócie, byť mu partnerom v porozumení im, ako, prečo prichádzajú a čo o dieťati samom vypovedajú. Vtedy sa dieťa začína stávať vedomé si svojich emócií.
  • Učme dieťa vhodne komunikovať svoje emócie: Pomôžme mu vyjadrovať svoje pocity okoliu primerane, bez toho, aby ubližovalo ostatným.
  • Bezpečné sociálne prostredie: Tvrdí sa, že najviac toxické prostredie je to, kde človek nedokáže predvídať negatívne reakcie členov rodiny. Preto poskytujeme dieťaťu bezpečný priestor s jasne stanovenými hranicami, aby sa mohlo bezpečne prejaviť vo svojich činoch, pocitoch a emóciách.
  • Neodhovárajme dieťa od nebezpečných „misií“: Umožnime mu vykonávať aktivity, pri ktorých stúpa adrenalín. Buďme mu na blízku, no nechajme ho zažiť úspech.
  • Dovoľme dieťaťu robiť chyby: Poskytnime mu priestor na robenie chýb, či už na psychickej, emočnej alebo fyzickej úrovni, a umožnime mu tieto chyby analyzovať a hľadať spôsoby, ako ich napraviť. 

 ⎯

Dôležité upozornenie:

Tento text nenahrádza odbornú literatúru ani rady lekára alebo terapeuta. Informácie v ňom obsiahnuté sú zovšeobecnené a nemusia sa vzťahovať na každého. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa vášho zdravia, obráťte sa na jedného z našich psychológov.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.