Samota – kedy je nebezpečná a ako sa s ňou vyrovnať?

Aké sú metódy vyrovnania sa so samotou a aký je jej vplyv na človeka?

Čo je to samota?

Samota je stav, keď sme sami so sebou, so svojím ja. Každý z nás sa z času na čas ocitne sám. Hoci sme ako ľudia spoločenské bytosti, ktoré potrebujú ľudskú spoločnosť, a socializácia je dôležitou súčasťou nášho života a psychického zdravia, je dôležité naučiť sa byť spokojný sám so sebou, aby sme mohli žiť plnohodnotný život. Tento čas, ktorý trávime osamote, môže byť vzácny a môžeme ho využiť na starostlivosť o svoju dušu aj telo. Samota po strate milovanej osoby je prirodzene spojená s prežívaním smútku, najmä v noci. Pri smútení je dôležité dopriať si čas na vyrovnanie sa so stratou, ale nenechať sa samotou pohltiť a nezanevrieť na blízkych či záľuby.


Aký je rozdiel medzi samotou a osamelosťou?

Medzi samotou a osamelosťou je veľký rozdiel. Samota je väčšinou vlastné rozhodnutie, alebo k nej dochádza pod vplyvom negatívnych okolností v živote. Osamelosť je stav, keď sa cítime sami, nepochopení, respektíve bez niekoho, kto by nám bol podporou a  povzbudením. Mnohí ľudia sa cítia osamelo aj v partnerskom vzťahu, čo je veľmi smutné a náročné a nemalo by to tak byť.


Môže byť samota pre človeka prospešná?

Samotu môžeme vnímať pozitívne aj negatívne. Keď si doprajeme čas pre seba, svoju pohodu a individuálne záľuby, môže byť samota vnímaná pozitívne. Naopak, ak ju vnímame ako osamelosť, teda ako absenciu blízkeho človeka, môže byť negatívna a zraňujúca. Ak však vnímame samotu ako prospešný čas pre seba a na svoju psychohygienu, môže nám zlepšiť vnútornú pohodu a priniesť psychický odpočinok od stresu a nepríjemných pocitov.

Čas strávený osamote môžeme investovať do seba čítaním obohacujúcej knihy, počúvaním obľúbenej hudby alebo relaxáciou v príjemnom a pokojnom prostredí. Niekedy je samota v prírode presne to, čo potrebujeme na spomalenie, stíšenie sa a plnohodnotné prežívanie života. Mnohí z nás si pobyt v prírode doprajú iba počas dovolenky, no je dôležité pravidelne sa dobíjať pozitívnou energiou aj počas náročného pracovného týždňa.


Kedy začína byť samota nebezpečná?

Samota môže byť prospešná pre naše duševné zdravie, pokiaľ jej nie je priveľa. Nakoľko sme ako ľudia spoločenské bytosti, je veľmi dôležité, aby sme mali okolo seba blízkych ľudí, s ktorými môžeme zdieľať svoje radosti aj starosti, s ktorými trávime spoločný čas, a pri ktorých sa môžeme uvoľniť a byť sami sebou. Pokiaľ však obmedzujeme spoločenské kontakty, vyhýbame sa priateľom a známym, a  trávime priveľa času sami, môžeme sa skôr či neskôr cítiť osamelí a pocit osamelosti môže prerásť až do depresie, čo je vážne duševné ochorenie.


Aké sú metódy vyrovnania sa so samotou?

So samotou sa najlepšie vyrovnáme tým, že ju prijmeme ako súčasť života, ale nenecháme sa ňou pohltiť. Ak sme sami po rozchode alebo rozvode a chýba nám bývalý partner, je prirodzené cítiť smútok. Smútok je emócia, ktorú si netreba zakazovať. Okrem smútku a samoty je však dôležité udržiavať kontakt s ľuďmi, ktorých máme radi, a stretávať sa s priateľmi a rodinou, aby sme, napriek pocitu samoty, neboli osamelí.

Je dôležité mať niekoho blízkeho, s kým môžeme zdieľať svoje prežívanie. Ak nikoho takého vo svojom okolí nemáme alebo nám podpora blízkych nestačí, je vhodné vyhľadať odbornú pomoc psychológa alebo psychiatra. Ideálna je kombinácia oboch prístupov, aspoň zo začiatku.


Aký je vplyv samoty na ľudskú psychiku?

Samota v zmysle času na seba a vlastnú psychohygienu môže mať blahodarný vplyv na našu psychiku, môže nám poskytnúť zastavenie sa v živote a dodať nám pohodu a pokoj, ktoré potrebujeme. Naopak, osamelosť alebo až sociálna izolácia môže pôsobiť na ľudskú psychiku skľučujúco, depresívne až zničujúco. Nezanedbateľným zistením aj z mojej praxe školskej psychologičky je fakt, že pubertiaci, ktorí sa cítia osamelo, nepochopení, bez priateľov či pochopenia blízkej rodiny, mávajú častokrát sebapoškodzujúce tendencie, alebo môžu mať sklony k závislotiam.


Aký je vplyv samoty na fyzické zdravie?

Osamelosť môže prinášať rôzne psychosomatické problémy, keďže telesné a duševné zdravie sú úzko prepojené. Častým problémom spojeným s prežívaním samoty sú problémy so spánkom. Spánok je veľmi dôležitý pre naše psychické aj fyzické zdravie, a ak máme s ním problémy, je potrebné preskúmať príčiny a postarať sa o seba, aby sme si mohli opäť dopriať zdravý spánok. Ak sa problémy so spánkom nezlepšujú, je dôležité vyhľadať odbornú pomoc.


Kedy vyhľadať odbornú pomoc?

Ak prežívanie samoty sprevádzajú pocity osamelosti, úzkosti, depresie alebo sociálnej izolácie, je nevyhnutné vyhľadať odbornú pomoc psychológa alebo psychiatra. V ideálnom prípade je na začiatku vhodná kombinácia oboch odborníkov, aby ste sa mohli čo najskôr cítiť lepšie.  Náš tím psychológov na ksebe.sk je pripravený vám pomôcť zvládnuť tieto náročné obdobia a poskytnúť podporu a poradenstvo.

 ⎯

Dôležité upozornenie:

Tento text nenahrádza odbornú literatúru ani rady lekára alebo terapeuta. Informácie v ňom obsiahnuté sú zovšeobecnené a nemusia sa vzťahovať na každého. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa vášho zdravia, obráťte sa na jedného z našich psychológov.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.