Smútok – ako ho prijať, liečiť a prekonať?

Ako liečiť a prekonať smútok v duši a aký je jeho význam?

Čo je smútok?

Smútok v duši a smútok v srdci sú prirodzenými reakciami nášho organizmu na straty a ťažkosti, s ktorými sa stretávame. Keď sa cítime smutní, môžeme mať tendenciu častejšie negatívne premýšľať, viac sa kritizovať a vidieť pohár skôr poloprázdny ako poloplný. Nevieme sa sústrediť na každodenné veci. Cyklicky sa nám točí v hlave zdroj nášho smútku, čo môže sťažovať racionálne rozhodovanie a bežné fungovanie. 

Ktoré situácie smútok najčastejšie prinášajú?

Smútok môže byť spôsobený stratou blízkej osoby, rozchodom, zdravotnými problémami, stratou zamestnania, problémami vo vzťahoch, preťažením alebo inými, pre človeka významnými udalosťami v živote. Hoci je to bolestivá skúsenosť, smútok má niekoľko kľúčových významov, ktorých pochopenie môže pomáhať aj v tom ako prekonať smútok zo smrti.

Aký je rozdiel medzi smútkom, zármutkom a depresiou?

Smútok je prirodzená reakcia organizmu na konkrétnu stratu. Ide o emóciu, ktorá môže byť intenzívna, no obvykle postupne mizne. Ľudia majú striedavé dni aj striedavé chvíle prežívania smútku. I keď sa môžu cítiť smutní, dokážu viesť bežný život.

Zármutok vnímame ako intenzívnejšiu formu smútku, ktorá trvá dlhšie a môže byť hlbšia. Jedná sa o prirodzenú reakciu organizmu, no ťažšie sa zvláda. Spája sa so značnou životnou stratou,  traumatickým zážitkom alebo s dlhodobým vyčerpaním z náročných životných okolností. Avšak aj v tomto prípade človek dokáže nejakým spôsobom fungovať.

Depresia je klinické ochorenie vyznačujúce sa dlhotrvajúcimi a závažnými príznakmi, ktorými môžu byť: výrazne znížený záujem alebo potešenie zo všetkých alebo takmer všetkých činností väčšinu dňa, takmer každý deň, únava alebo strata energie, pocity bezcennosti alebo nadmernej či neprimeranej viny, myšlienky na smrť. O depresii hovoríme ak symptómy spôsobujú významné utrpenie alebo poškodenie v sociálnych, pracovných alebo iných dôležitých oblastiach fungovania v živote.

Aký má smútok zmysel?

Smútok je súčasťou procesu prijatia straty a uzdravenia. Pomáha nám spracovať naše emócie a postupne sa prispôsobiť novej realite. Veľmi pekne to vystihuje rozprávka ,,V hlave“. Úlohou smútku je úctivo odsmútiť to, o čo sme prišli. Keď sa smútku nebránime, nepotláčame ho, tvoríme priestor pre kontakt s bolesťou, ktorú môžeme zo seba uvoľniť von, napr. prostredníctvom plaču, hlbokých povzdychov, nárekov, slov.. Na konci tohto procesu je možnosť vytvoriť priestor pre niečo iné, nové. Ide o účinný nástroj nášho organizmu na toto prechodné obdobie.

Keď prežívame smútok, často vyhľadávame podporu a súcit od našich blízkych. Táto podpora môže posilniť naše vzťahy a prehĺbiť naše spojenie s ostatnými. Smútok nám pripomína, čo je pre nás v živote dôležité. Pomáha nám uvedomiť si hodnoty, ktoré máme, a dôležitosť našich vzťahov a skúseností. Smútok nás môže motivovať k hľadaniu nových zmyslov a cieľov v živote. Môže viesť k osobnému rastu a zmenám v našom živote.

Ako dlho smútok trvá?

Dĺžka trvania smútku je individuálna a závisí od mnohých faktorov ako sú psychická odolnosť, podpora zo strany blízkych ľudí, charakter straty/životnej zmeny. Intenzita a trvanie smútku často korelujú s typom straty. Ak ide o smrť blízkej osoby alebo vážnu zdravotnú diagnózu, smútok môže trvať dlhšie. Štúdie naznačujú, že akútna fáza smútku obvykle trvá od šiestich mesiacov do jedného roka. Dôležité je, aby sme rozumeli, že každý človek smúti inak a nie je žiadne „správne“ alebo „nesprávne“ trvanie smútenia.

Ako sa dá smútok liečiť?

Prekonanie smútku je individuálny proces, ktorý prebieha u každého človeka iným tempom a spôsobom. Je veľmi dôležité dbať na svoju individualitu a dovoliť si prežívať smútok tak, ako to aktuálne potrebujeme.

Spolupracovala som s klientkou, ktorá nemohla prejavovať smútok pred svojou rodinou, lebo sa nedokázali pozerať na jej bolesť. Často jej hovorievali: „Vzchop sa už konečne!“, „Nemôžem sa na to pozerať.“,  „Už neplač.“. Liekom na smútok je nájdenie bezpečného prostredia, v ktorom môžete prejavovať smútok autenticky. Kľúčové je zdieľať a cítiť ho tam, kde vnímate, že je v poriadku smútiť, a zároveň sa cítite prijímaní aj s týmto prežívaním.

Veľmi pomáha nájsť si takú podporu, ktorá vám naozaj pomáha. Cítite, že sa vám pocity smútku zmiernia, trošičku sa objaví úľava, prijatie, kľud a možno nádej či radosť. Ak to nie je možné vo vašej rodine, hľadajte u priateľov, alebo odborníkov na duševné zdravie, nakoľko blízka prítomnosť druhého človeka je veľmi liečivá. Odporúčam využiť profesionálnu podporu psychológov, ktorí sú zruční v poskytovaní podpory pri zvládaní emocionálnych ťažkostí. Veľmi nápomocné sú podporné skupiny, v ktorých sa človek stretáva s porozumením, necíti sa sám v náročnom prežívaní.

Počas smútenia sme ako zranené zviera, ktoré sa potrebuje o seba starať, aby sa zo zranenia uzdravilo. Preto je veľmi dôležitá sebastarostlivosť, na ktorú ako ľudia často zabúdame. Vhodné je obzerať sa po zdravých copingových stratégiách ako písanie denníka, dychové cvičenia, pohyb v prírode, počas ktorého sa uvoľňujú endorfíny. Univerzálny liek na smútok neexistuje. Avšak kombinácia podpory, terapie, zdravého životného štýlu a času môže výrazne pomôcť pri zvládaní a prekonaní smútku.

Kedy vyhľadať odbornú pomoc?

Všeobecne platí, že smútok sa časom zvyčajne postupne zmierni. Niektoré straty môžu mať dlhodobejší emocionálny vplyv. Vyhľadať odbornú pomoc je užitočné, ak smútok pretrváva, teda cítite, že nepoľavuje, ba ešte sa zhoršuje. Ak ovplyvňuje váš každodenný život, napr. máte problémy so spánkom,  stravovaním, koncentráciou, alebo začnete zanedbávať osobnú starostlivosť, vzťahy. Ak zistíte, že nedokážete prežívať radosť alebo záujem o aktivity, ktoré vás predtým bavili. Ak sa cítite neustále previnilo alebo máte pocity beznádeje a bezcennosti, môže to naznačovať, že sa váš smútok mení na depresiu. Takéto pocity môžu byť veľmi intenzívne a vyžadujú odbornú intervenciu.

Smútok v duši a smútok v srdci sú neoddeliteľnou súčasťou našich životov, ktoré nám pomáhajú spracovať straty a nájsť nový zmysel. Aj keď je to bolestivá skúsenosť, smútok nás môže posilniť, prehĺbiť naše vzťahy a pomôcť nám rásť ako ľuďom. Liečba smútku môže zahŕňať rôzne metódy ako sú podpora a poradenstvo, terapia, skupinová terapia, copingové stratégie a zmeny životného štýlu. Každý z nás má svoju vlastnú cestu k uzdraveniu a je dôležité vyhľadať odbornú pomoc, ak smútok pretrváva alebo interferuje s každodenným životom.

 ⎯

Dôležité upozornenie:

Tento text nenahrádza odbornú literatúru ani rady lekára alebo terapeuta. Informácie v ňom obsiahnuté sú zovšeobecnené a nemusia sa vzťahovať na každého. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa vášho zdravia, obráťte sa na jedného z našich psychológov.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.