Prvé sedenie u psychológa: Čo očakávať a ako sa pripraviť

Ako prebieha prvé sedenie u psychológa a ako sa naň pripraviť?

Je úplne prirodzené, že vám môže prvé sedenie so psychológom spôsobovať mierny stres, pretože je to nové a neviete čo očakávať. V tomto článku sa vám preto pokúsime objasniť všetky aspekty sedenia, aby sme vám uľahčili začiatok cesty k sebe.  

▶️ Neviete ako začať? S výberom vám môže pomôcť náš párovací test alebo si pozrite video „Ako si vybrať psychológa?“.

O čom sa budete rozprávať na prvom sedení? 

Prvé, úvodné stretnutie so psychológom slúži na to, aby sa psychológ zoznámil s vašou situáciou, a aby ste vy získali predstavu o tom, ako bude terapia prebiehať. Nemusíte sa obávať žiadnych testov ani hodnotení – ide o otvorený rozhovor, kde môžete byť úprimný a otvorený. Prvé sedenie je tiež príležitosťou na zistenie, či vám vybraný odborník vyhovuje a či je pre vás vhodným sprievodcom na ceste k lepšiemu duševnému zdraviu. Je úplne bežné, že nie vždy to na prvýkrát vyjde – v takom prípade netreba so sedeniami prestať, ale hľadať ďalej, pretože zlepšenie kvality vášho života určite stojí za to. 

▶️ Viac o tejto téme sa dozviete vo videu „O čom sa na terapiách rozprávame?“.

Priebeh prvého sedenia

Každý psychológ má vlastné postupy vedenia sedenia, väčšinou však vždy zahŕňajú body, ktoré popisujeme nižšie. 

Zoznámenie sa so psychológom a jeho prácou

Na začiatku sedenia vás psychológ privíta a predstaví sa. Vysvetlí vám, aký je cieľ terapie, aké metódy používa, a ako bude prebiehať vaša spolupráca. Môže vám tiež poskytnúť informácie o etických pravidlách a o tom, ako je zaistené vaše súkromie.

Diskusia o vašich problémoch a ťažkostiach

Po úvodnom zoznámení prejdete k diskusii o dôvodoch, prečo ste sa rozhodli vyhľadať pomoc. Psychológ sa vás môže pýtať na vaše pocity, myšlienky, skúsenosti a životné udalosti, ktoré môžu byť relevantné pre vašu situáciu. Cieľom je získať celkový obraz o vašom stave a problémoch, s ktorými sa stretávate. Zároveň chce okrem vášho problému spoznať aj vás – kto ste, čo je pre vás typické, čo máte, nemáte radi. Je to dôležité pre vybudovanie si vzájomnej dôvery a efektívnej spolupráce.

Stanovenie cieľov terapie

Po diskusii o vašich problémoch a ťažkostiach bude psychológ s vami pracovať na stanovení cieľov terapie. Môže ísť o zlepšenie vašej psychickej pohody, zvládanie stresu, zlepšenie vzťahov alebo iné konkrétne ciele. Spoločne sa dohodnete na tom, čo by ste chceli dosiahnuť a ako budete postupovať.

▶️ Ku psychológovi nemusíte chodiť iba ak máte konkrétny problém, ktorý potrebujete vyriešiť. Viac sa dozviete vo videu „Môže slúžiť terapia aj ako sebarozvoj?“.

Plánovanie ďalších stretnutí

Na záver prvého sedenia sa dohodnete na ďalších stretnutiach. Psychológ vám navrhne frekvenciu sedení a môžete si dohodnúť ďalší termín. To, či s danou frekvenciou sedení budete súhlasiť, je ale úplne na vás. Keďže obe zúčastnené strany rátajú s finančnými, ale aj časovými kapacitami, ktoré s terapiou súvisia. Tiež vám môže poskytnúť niekoľko odporúčaní alebo úloh, ktoré by ste mali vykonať do nasledujúceho sedenia.

▶️ Ak stále váhate či sedenie vyskúšať, pozrite si video „Kedy je vhodný čas návštevy psychológa?“.

Príprava na prvé sedenie

Čo si vziať so sebou?

Ak idete na prvé sedenie online, potrebujete notebook s kamerou alebo mobilný telefón, stabilné internetové pripojenie a akékoľvek miesto, kde sa môžete so psychológom v pokoji porozprávať. Na sedenia cez ksebe si nepotrebujete sťahovať žiadnu špeciálnu aplikáciu ani program. Ak máte nejaké poznámky alebo denník, kde ste si zapisovali svoje pocity a myšlienky, môže byť užitočné ich mať pri sebe – to platí aj keď idete na sedenie osobne, avšak ak si aj nezoberiete so sebou vôbec nič, je to úplne v poriadku.

▶️ Viac o online terapii sa dozviete vo videu „Čo je online terapia a aké sú jej benefity?“.

Čo si môžete vopred pripraviť?

Pred sedením si nemusíte pripravovať nič – psychológ vám bude klásť otázky. Ak sa však cítite istejšie, keď sa pripravíte, môžete si pripraviť zoznam tém alebo otázok, ktoré by ste chceli s psychológom prediskutovať. Tiež si môžete premyslieť, aké sú vaše očakávania a ciele terapie. Umožní vám to terapiu začať efektívnejšie a jej celkový priebeh môže byť hladší.  

Čo ak sa cítite nervózne?

Je prirodzené cítiť sa nervózne pred prvým sedením u psychológa. Pamätajte, že psychológ je tu, aby vám pomohol, a že váš rozhovor bude dôverný. Skúste sa sústrediť na to, že robíte dôležitý krok pre svoje duševné zdravie. Ak máte veľké obavy, môžete o nich hovoriť priamo na sedení – psychológ vám určite poskytne podporu.

▶️ Viac sa tejto téme venujeme vo videu „Z čoho mávajú ľudia pri návšteve psychológa najčastejšie strach?“.

Inštrukcie k prvému hovoru 

Platforma Daily

Na sedenia online používame v ksebe platformu Daily (nie Google meet ani Zoom). Táto platforma je navrhnutá s dôrazom na ochranu vašich osobných údajov. Neuchováva žiadne zvukové, video ani zdieľané dáta z hovorov, okrem prípadov, keď je nahrávanie povolené a spustené oprávneným používateľom. Zároveň platforma nezdieľa žiadne dáta s tretími stranami, čo zaručuje maximálnu ochranu vašich informácií. Viac o bezpečí sa dočítate TU


Link k hovoru

Link na online sedenie vám príde na e-mail ihneď po zaplatení sedenia. Tento link je unikátny pre každé jedno sedenie v dohodnutom čase a dátume, to znamená, že pri zaplatení ďalšieho sedenia vám príde na e-mail nový link na nasledujúce stretnutie. Ak si chcete vyskúšať ako hovor vyzerá, môžete si na link kliknúť už pred začatím sedenia – psychológ sa naň bude pripájať až v dohodnutom čase. Ak ešte nemáte objednané sedenie, to ako hovor vyzerá si môžete pozrieť v tomto testovacom hovore TU.  

Ak máš iné otázky k prvému sedeniu cez ksebe kontaktuj nás na info@ksebe.sk alebo na Whatsappe. 😊

Nájdi si psychológa pre seba iba pár klikmi.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.