Čo je to forenzná psychológia a čím sa zaoberá?

Viete, kto je to forenzný psychológ a kde sa uplatňuje forenzná psychológia?

Čo je to forenzná psychológia?

Forenzná psychológia je špecifická oblasť psychológie, ktorá sa zameriava na použitie psychologických vedomostí a metód v súvislosti s právnym systémom. Zahŕňa širokú škálu činností, ktoré môžu byť využité v rámci trestného práva, civilného práva a rodinného práva.

Ide o pomerne mladý odbor, ktorý sa v posledných desaťročiach dynamicky rozvíja a jeho význam neustále rastie. Forenzná psychológia pomáha nielen pri vyšetrovaní trestných činov, ale aj pri hodnotení a liečbe páchateľov, svedkov a obetí.

Čím sa zaoberá forenzná psychológia?

Forenzná psychológia sa zaoberá mnohými aspektmi ľudského prežívania, správania a myslenia v kontexte právneho systému. Svoju pozornosť upriamuje najmä na posudzovanie duševného zdravia páchateľov. Forenzní psychológovia vykonávajú hodnotenia duševného stavu osôb obvinených z trestných činov. Môžu hodnotiť, či obvinený je schopný stáť pred súdom alebo či mal v čase spáchania trestného činu zníženú príčetnosť.

Taktiež sa zaujíma o profilovanie páchateľov, čím pomáha pri vyšetrovaní trestných činov. Výsledkom tejto činnosti sú profily možných páchateľov na základe analýzy miesta činu, spôsobu spáchania trestného činu a psychologických vlastností. Zaujímavé sú práve psychologické vlastnosti ako napríklad osobné rysy (impulzivita, agresivita alebo empatia), ale tiež motivácie a potreby, čiže dôvody, prečo mohol páchateľ spáchať trestný čin (hľadanie moci, pomsta, finančný zisk).

Venuje sa aj výskumu a vývoju, nakoľko lepšie porozumenie príčinám kriminálneho správania vedie k tvorbe efektívnych metód prevencie a intervencie.

Čo robí forenzný psychológ?

Práca forenzného psychológa je veľmi rôznorodá a závisí od konkrétnej špecializácie a pracovného prostredia. Bežne sa venuje psychologickým hodnoteniam najmä hodnoteniam duševného zdravia osôb zapojených do právnych procesov. Tieto hodnotenia môžu zahŕňať diagnostiku duševných porúch, posúdenie schopnosti stáť pred súdom alebo hodnotenie nebezpečnosti páchateľov.

Forenzný psychológ je prizývaný do súdnych svedectiev, v ktorých často vystupuje ako expertný svedok. Poskytuje odborné posudky o duševnom stave obžalovaných, spôsobilosti svedkov alebo posúdenie psychických následkov pre obete.

Súčasťou jeho práce sú aj konzultácie s právnikmi, v ktorých tiež sprostredkuje odborné poradenstvo a pomáha im pochopiť psychologické aspekty prípadov. Často je to užitočné pri ich príprave na výsluchy svedkov či obžalovaných.

Poskytuje terapiu a poradenstvo obetiam trestných činov, aby zvládli traumu a znovu sa integrovali do spoločnosti. Tiež môže poskytovať poradenstvo páchateľom s cieľom znížiť pravdepodobnosť recidívy.

Kde sa forenzná psychológia uplatňuje?

Forenzná psychológia nachádza svoje uplatnenie v mnohých oblastiach. 

  • Využíva sa na súdoch a v právnom systéme, kde forenzní psychológovia pracujú ako expertní svedkovia alebo poskytujú poradenstvo sudcom a právnikom. 
  • Vo väzniciach a v nápravných zariadeniach forenzný psychológ pracuje s väzňami na hodnotení a liečbe ich duševných porúch a pomáha pri ich rehabilitácii a znižovaní rizika recidívy.
  • Polícia a vyšetrovacie orgány môžu tiež využívať spoluprácu s forenzným psychológom.  Pomáha im pri vyšetrovaní trestných činov, vytváraní profilov páchateľov a poskytovaní psychologických posudkov.
  • V psychiatrických oddeleniach nemocníc a zdravotníckych zariadení spolupracujú so zdravotníckym personálom prostredníctvom hodnotenia a liečenia pacientov s duševnými poruchami, ktorí sú zároveň zapojení do právnych procesov.

Ako sa forenzná psychológia uplatňuje?

Forenzná psychológia sa uplatňuje prostredníctvom rôznych metód a techník, ktoré sú prispôsobené konkrétnym potrebám a cieľom. Medzi bežné metódy patria:

  • Psychologické testovanie, v ktorom sa používajú štandardizované testy a dotazníky na hodnotenie duševného zdravia a osobnostných charakteristík.
  • Rozhovory a klinické hodnotenia, ktoré sa vedú s obvinenými, obeťami a svedkami, aby sa zistili relevantné informácie a vytvorili komplexné psychologické posudky.
  • Behaviorálne analýzy analyzujú správanie páchateľov a obetí. Ich cieľom je pochopiť motivácie a vzorce správania.
  • Výskum, v ktorom sa zameriava pozornosť na empíriu. Tento výskum je založený na pozorovaní, meraní a zbieraní údajov z reálneho sveta. Snaží sa odpovedať na konkrétne otázky alebo hypotézy prostredníctvom priamej skúsenosti a zistení získaných z experimentov, prieskumov, alebo iných metód zhromažďovania dát, a tak prispievať k lepšiemu pochopeniu kriminálneho správania a efektívnych intervenčných metód.

Kde sa forenzná psychológia študuje?

Štúdium forenznej psychológie sa zvyčajne začína na vysokej škole alebo univerzite, kde študenti získavajú základné vzdelanie v oblasti psychológie. Na Slovensku je možné študovať psychológiu na viacerých univerzitách, napríklad na Univerzite Komenského v Bratislave, Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach alebo na Trnavskej univerzite. Po ukončení bakalárskeho štúdia môžu študenti pokračovať v magisterskom a neskôr doktorandskom štúdiu, ktoré sa špecializuje na forenznú psychológiu.

Forenzná psychológia je dynamický a komplexný odbor, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v prepojení medzi psychológiou a právom. Forenzní psychológovia prispievajú k spravodlivosti tým, že poskytujú odborné hodnotenia, svedectvá a poradenstvo, ktoré sú nevyhnutné pre správne rozhodovanie v právnych prípadoch.

Ich práca pomáha nielen pri vyšetrovaní a riešení trestných činov, ale aj pri rehabilitácii a podpore obetí a páchateľov. Štúdium forenznej psychológie otvára dvere do fascinujúceho sveta, kde sa veda stretáva s právom a kde psychológovia zohrávajú nezastupiteľnú úlohu v ochrane spoločnosti.

 ⎯

Dôležité upozornenie:

Tento text nenahrádza odbornú literatúru ani rady lekára alebo terapeuta. Informácie v ňom obsiahnuté sú zovšeobecnené a nemusia sa vzťahovať na každého. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa vášho zdravia, obráťte sa na jedného z našich psychológov.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.