Preferencie v terapii

Preferencie v terapii

Tento dokument slúži na lepšie pochopenie toho, čo môže klient očakávať od konkrétneho psychológa či psychologičky. Skóre, ktoré si psychológovia sami nastavujú pri vyplňovaní profilu, by malo byť výsledkom terapeutického smeru, podľa ktorého psychológovia a psychologičky vykonávajú terapiu, pričom zohľadňuje aj ich osobnosť a preferencie v spôsobe vykonávania terapie.

Na základe šiestich protichodných preferencií si klienti môžu predstaviť prístup psychológa a ľahšie si vybrať toho, kto najviac vyhovuje ich potrebám. Čísla v texte (od 1 do 6) predstavujú body, pričom popísané sú len hraničné kategórie.


Dokument sa zameriava na nasledujúce kategórie: 

  • prítomnosť vs. minulosť, 
  • dĺžka sedení,
  • holistický alebo špecificky zameraný prístup,
  • verbálnosť, 
  • spiritualita,
  • rola psychológa - direktívnosť

Prítomnosť vs. minulosť

  • 1 bod – Psychológovia, ktorí majú tendenciu zameriavať sa na prítomnosť a budúcnosť, veria, že hoci minulosť nemôžeme zmeniť, môžeme zmeniť náš prístup k nej a spôsob, akým na ňu pozeráme. Cieľom je pomôcť klientom definovať ich ciele, čo by chceli dosiahnuť, a čo je pre nich dôležité. Títo psychológovia podporujú klientov v sústredení sa na aktuálne zážitky a odvádzajú ich pozornosť od prílišného zamerania sa na minulosť. Často využívajú techniky ako konštruktivistické otázky, trénovanie vďačnosti a mindfulness, ktoré klientom pomáhajú lepšie sa sústrediť na prítomnosť a plánovanie budúcnosti.
  • 6 bodov – Psychológovia považujú minulé skúsenosti za neoddeliteľnú a podstatnú súčasť aktuálneho prežívania. Majú tendenciu využívať techniky ako ranné spomienky, ktoré pomáhajú klientom preformulovať svoj príbeh z minulosti a nájsť v ňom väčší zmysel a pokoj. Tento prístup často zahŕňa detailné skúmanie a analýzu minulých udalostí a ich vplyvu na súčasné problémy. Je typický pre analytických alebo dynamických psychológov, ktorí kladú veľký dôraz na detstvo a dospievanie, pričom sa zameriavajú na hlboké pochopenie minulých skúseností a ich vplyvu na súčasné prežívanie klienta.

Dĺžka sedení

  • 1 bod – Psychológovia, ktorí sa blížia k tejto strane škály, využívajú techniky zamerané na rýchle a efektívne riešenia konkrétnych problémov. Ich prístup je krátkodobý a intenzívny, čo umožňuje klientom rýchlo zlepšiť svoj stav a dosiahnuť konkrétne výsledky. Títo psychológovia často navrhujú krátkodobé intervencie, ktoré sa zameriavajú na rýchle identifikovanie a riešenie problémov, čo môže byť pre klientov veľmi motivujúce a osviežujúce. Samozrejme, že aj títo psychológovia môžu ponúknuť dlhodobú spoluprácu, no najurgentnejšie témy sa riešia prioritne a v stanovenom časovom rámci.  
  • 6 bodov – Psychológovia, ktorí sa blížia k tejto strane škály, veria v hodnotu dlhodobých sedení, ktoré umožňujú hlbšie riešenia a trvalé zmeny v živote klienta. Využívajú techniky hlbokej terapie, ktoré sa zaoberajú komplexnými emocionálnymi a psychologickými vrstvami. Ich prístup zahŕňa dôkladnú analýzu a postupnú prácu na zmenách, ktoré majú dlhodobý charakter, čo môže klientom poskytnúť pocit hlbokého porozumenia a trvalého pokroku.

Holistická alebo špecificky zameraná

  • 1 bod – Psychológovia, ktorí sa orientujú na holistický prístup, berú do úvahy všetky aspekty života klientov, vrátane fyzického, emocionálneho a sociálneho zdravia. V ich sedeniach sa často preberajú širšie súvislosti a vzťahy medzi rôznymi aspektmi klientovho života. Tento prístup podporuje celkové zlepšenie kvality života klienta a pomáha mu nájsť rovnováhu a harmóniu. Terapia sa zameriava na celkový osobný rast a rozvoj klienta, pričom sa snaží pochopiť a pracovať s jeho individuálnymi potrebami a hodnotami.
  • 6 bodov – Psychológovia, ktorí sa orientujú na riešenie konkrétnych problémov, sa špecializujú na identifikáciu a riešenie špecifických symptómov, ktoré klient prežíva. Ich sedenia sú štruktúrované a orientované na konkrétne problémy, ako napríklad špecifické druhy fóbii alebo psychických porúch diagnostikovaných iným špecialistom. Tento prístup je vhodný pre klientov, ktorí majú jasno v tom, že iné oblasti života sú spokojné, ale ťaží ich jeden konkrétny problém, ktorý potrebujú vyriešiť. Psychológovia sa zameriavajú na zmiernenie alebo odstránenie konkrétnych symptómov, čo klientom prináša úľavu a jasný postup vpred.

Verbálnosť

  • 1 bod – Prístup, ktorý sa zameriava na verbálne metódy, využíva rozhovor ako hlavný nástroj terapeutických sedení. Tento prístup pomáha klientom prostredníctvom dialógu identifikovať problémy a nachádzať riešenia prostredníctvom slovného prejavu. Otvorená komunikácia a verbálna interakcia sú kľúčom k terapeutickému procesu, čo môže klientovi priniesť pocit pochopenia a blízkosti. Psychológovia s týmto prístupom veria, že verbálna výmena názorov a myšlienok je základom efektívnej terapie.
  • 6 bodov – Prístup, ktorý integruje neverbálne metódy a postupy, zahŕňa techniky ako arteterapia, muzikoterapia alebo telesná terapia. Tieto techniky pomáhajú klientom vyjadriť pocity a myšlienky, ktoré môžu byť ťažko verbalizovateľné. Tento prístup sa zameriava na využitie rôznych foriem sebavyjadrenia a práce s telom na dosiahnutie terapeutických cieľov, čo môže byť pre klienta veľmi oslobodzujúce a uzdravujúce. Psychológovia využívajúci tento prístup vytvárajú prostredie, kde je klientovi umožnené pracovať s emóciami a zážitkami prostredníctvom neverbálnych prostriedkov.

Spiritualita

  • 1 bod – Títo psychológovia síce akceptujú spirituálnu rovinu človeka, no skôr sa venujú priamo opísateľným a hmatateľným témam, radi sa opierajú o vedecké poznanie a výhradne využívajú  metódy založené na dôkazoch. Tento typ psychológa sa sústredí na riešenie konkrétnych psychologických problémov bez začlenenia duchovných alebo náboženských aspektov. Pre klientov, ktorí preferujú sekulárny prístup, je tento štýl terapie jasný a zrozumiteľný, umožňujúci zameranie sa na riešenie problémov prostredníctvom vedecky podložených metód.
  • 6 bodov – Psychológovia, ktorí integrujú spiritualitu do svojej praxe, považujú duchovné presvedčenia a hodnoty za dôležitú súčasť terapeutického procesu. Takíto psychológovia berú do úvahy aj duchovnú a náboženskú stránku klienta, čo môže zahŕňať techniky ako meditácia, duchovné cvičenia alebo mindfulness. Tento prístup je vhodný pre klientov, ktorí sú spirituálne založení a očakávajú, že psychológ bude túto ich osobnostnú dimenziu rešpektovať a brať do úvahy, čím vytvára prostredie, kde sú tieto stránky integrované do terapie.

Rola psychológa – direktívnosť

  • 1 bod – Psychológovia s direktívnym prístupom aktívne vedú klienta počas sedení. Dbajú na to, aby klienti mali jasný plán a konkrétne kroky, ktoré im pomôžu riešiť ich problémy. Tento štýl terapie je vhodný pre klientov, ktorí potrebujú jasné vedenie a konkrétne stratégie na riešenie svojich problémov. Psychológovia s direktívnym prístupom poskytujú štruktúru a jasnosť, čo môže byť veľmi užitočné pri rýchlom dosahovaní cieľov.
  • 6 bodov – Psychológovia s nedirektívnym prístupom poskytujú klientom maximálny priestor na sebavyjadrenie a premýšľanie. Sedenia sú zamerané na vytvorenie bezpečného a podporujúceho prostredia, kde klient môže slobodne zdieľať svoje myšlienky a pocity bez tlaku na okamžité odpovede alebo riešenia. Tento prístup je vhodný pre klientov, ktorí potrebujú byť vypočutí a ktorí si potrebujú svoje myšlienky sformulovať predtým, než ich vyjadria nahlas. Psychológovia s týmto prístupom často umožňujú ticho a reflexiu, čím pomáhajú klientom hlbšie sa ponoriť do seba a lepšie pochopiť svoje vnútorné procesy.

 ⎯

Upozornenie:
V článku používame výrazy „psychológ“ a „psychológovia“ pre jednoduchšie plynutie textu, pričom zahŕňajú odborníkov oboch rodov. Vážime si prácu všetkých psychológov aj psychologičiek a rovnako oceňujeme ich prínos pre duševné zdravie.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.