S čím vám môže pomôcť klinický psychológ?

Čím sa zaoberá klinická psychológia a čo robí klinický psychológ?

Čo je to klinická psychológia?

Klinická psychológia má podľa viacerých odborníkov a teoretikov viacero vymedzení. No ak by sme ich všetky dali dokopy, vznikla by nám voľná definícia a vymedzenie tohto pojmu nasledovne. Je to vedecká disciplína, ktorá sa venuje duševnému životu resp. psychike z hľadiska choroby a dysadaptácie. Je to oblasť psychológie, ktorá uplatňuje metódy a poznatky základných a špeciálnych psychologických disciplín do klinickej oblasti. 

Čo všetko spadá pod klinickú psychológiu?

Medzi oblasti a užšie špecializácie klinickej psychológie patria:

1. psychopatológia: je spoločným odborom psychiatrie a klinickej psychológie. Opisuje symptomatiku – príznaky jednotlivých psychických porúch, ktoré tvoria kritériá diagnostiky. Tradične je členená podľa jednotlivých psychických funkcií a stavov (poruchy pozornosti, vnímania, emotivity a pod.) Takisto poskytuje terminológiu, ako popisovať, diskutovať, porozumieť všetkých psychickým poruchám.

2. psychodiagnostika: použitie psychologických metód s cieľom poznať osobnosť pacienta, stanoviť diagnózu, indikovať terapiu, prípadne zhodnotiť jej efekt. Používajú sa jednak klinické metódy  (spoločné  s medicínou  –  rozhovor,  pozorovanie správania, anamnéza) a testové metódy (štandardné metódy sú v užšej kompetencii psychológov). 

3. psychoterapia: použitie psychologických prostriedkov s terapeutickým cieľom. Rozlišujeme podpornú terapiu - poradestvo (counseling), ktorá je súčasťou akéhokoľvek prístupu vo všetkých pomáhajúcich profesiách. Špeciálna psychoterapia (certifikovaná činnosť), ktorá predpokladá postgraduálny výcvik v konkrétnom smere a metódach.

4. rehabilitácia: zahŕňa postupy na obnovou poškodených funkcií a schopností. Klinickí psychológovia sa podieľajú na rehabilitácii ľudí s organickým poškodením CNS.

5. reedukácia: zameriava sa na diagnostiku a nápravu porúch, kde hlavným etiologickým činiteľom sú poruchy učenia. Týka sa najmä  špeciálnych vývinových porúch (dyslexia,  dysgrafia...) a porúch správania. Psychológovia pracujú najmä v systéme pedagogicko-psychologických poradní a centier výchovnej intervencie.

6.  patopsychológia: Zaoberá sa psychikou ľudí so senzorickými a motorickými poškodeniami a trvalými vývinovými poruchami. Klinickí psychológovia spolupracujú so špeciálnymi a liečebnými pedagógmi.

7. psychosomatika: Zaoberá sa diagnostikou a terapiou somatických ochorení, v etiológii ktorých zohrávajú významnú úlohu psychogénne faktory a životný štýl.  Psychológovia pôsobia v rôznych medicínskych odboroch, ako je interna, dermatovenerológia, pneumológia, alergológia, kardiológia, onkológia. 

8. neuropsychológia: sa zaoberá funkčnými prejavmi a ich zmenami pri poruche CNS. Vypracováva špeciálne kvalitatívne a kvantitatívne diagnostické metódy a psychologické postupy rehabilitácie poškodených funkcií.

9. psychológia zdravia: sa zaoberá problematikou udržiavania a posilňovania zdravia, teda faktormi salutogenézy. Jej predmet sa prekrýva so psychohygienou, ktorá sa zameriava na prevenciu duševných porúch a propagáciu zdravého životného štýlu.

Akými problémami sa zaoberá klinická psychológia?

Klinická psychológia sa zaoberá konceptami duševného zdravia ale aj odklonení od duševného zdravia, teda psychickými poruchami. Pracuje s dvoma diagnostickými klasifikačnými systémami: MKCH-10 (Medzinárodná klasifikácia chorôb) a DSM-V (Diagnostický a štatistický manuál). 

Medzi najčastejšie problémy, ktoré klinický psychológ/ička rieši môžu patriť napríklad:

  • organické duševné poruchy ako Alzheimer, poruchy pamäte či iných kognitívnych schopností,
  • poruchy osobnosti a správania,
  • poruchy príjmu potravy,
  • poruchy nálady,
  • závislosti,
  • mentálne retardácie a intelekt.

Ako prebieha liečba v klinickej psychológii?

Keď sa klient rozhodne riešiť svoje duševné zdravie a vyhľadá klinického psychológa, začne sa proces riešenie klientovej zákazky a stanoví sa cieľ liečby. Klinický psychológ začína vstupným rozhovorom, kde zistí, čo sa s klientom deje, prečo prichádza a aký by bol želaný výsledok (cieľ). Klienta sa snaží spoznať po všetkých jeho stránkach a na to využíva rôzne metódy. Okrem rozhovoru je to získanie anamnézy klienta, výber psychodiagnostických metód, ktoré by mu vedeli pomôcť pri spoznaní klienta a bližšieho uchopenia jeho stavu. Prípadne ak klienta pošle psychiater alebo nejaký iný odborník, je potrebné preštudovať tieto multidisciplinárne správy.

Ak po zistení určitých skutočností klienta klinický psychológ zmapuje, vie správne nastaviť liečbu a terapeutický plán. Ten je ale vždy závislý od daného klienta a jeho zákazky.   

Čo robí klinický psychológ?

Klinický psychológ poskytuje okrem psychoterapie aj psychodiagnostiku. Teda skúma ľudské zdravie a psychiku klienta nielen cez rozhovor a terapeutický proces, ale najmä cez psychodiagnostické metódy. Zväčša býva prvou kontaktnou osobou v zdravotníckom systéme, za ktorým prídu ľudia, ak majú pocit, že s nimi niečo nie je v poriadku. Medzi psychodiagnostické metódy patria okrem rozhovoru projektívne metódy, testy či dotazníky. Všetky nástroje nám vedia pomôcť pri získaní obrazu o duševnom zdraví daného klienta.

Klinický psychológ zároveň pracuje multidisciplinárne. To znamená, že spolupracuje s inými odborníkmi ohľadom otázok duševného zdravia jeho klienta, píše klinicko-psychologické nálezy a diskutuje problém v širšom rozmere. Môže tiež s klientmi pracovať v situáciách nariadených zákonom. Hovoríme napríklad o vyšetrení potrebnom pri držaní zbrojného preukazu, pri overovaní vodičskej spôsobilosti či súdnych pojednávaniach v súvislosti s podozrením na trestný čin.

Kde sa klinická psychológia študuje?

Klinická psychológia je jedna z vedeckých disciplín psychológie ako takej. Na začiatku je teda štúdium jednoodborovej psychológie na univerzite. Na každej univerzite je to inak, no napríklad na Filozofickej Fakulte Univerzity Komenského, ktorá patrí medzi najlepšie z hľadiska štúdia jednoodborovej psychológie, je klinická psychológia zameraním, na ktoré sa vedia študenti zamerať na magisterskom, teda druhom stupni štúdia. Po skončení vysokej školy je však nutné získať špecializáciu, nadstavbové štúdium a vzdelávanie v odbore klinická psychológia. Poskytovateľom je napríklad vyššie spomenutá Univerzita Komenského v Bratislave alebo Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave. Toto špecializačné štúdium trvá v rozmedzí 3-4 rokov.

 ⎯

Dôležité upozornenie:

Tento text nenahrádza odbornú literatúru ani rady lekára alebo terapeuta. Informácie v ňom obsiahnuté sú zovšeobecnené a nemusia sa vzťahovať na každého. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa vášho zdravia, obráťte sa na jedného z našich psychológov.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.