Aké príznaky má mentálna anorexia, aké dôsledky prináša a aká je pomoc?

Aké príznaky má mentálna anorexia, aké dôsledky prináša a aká je pomoc?

Čo je to mentálna anorexia?

Mentálna anorexia patrí pod skupinu tzv. porúch príjmu potravy (PPP), kde okrem nej spadá aj záchvatové prejedanie, ARFID (avoidant Restrictive Food Intake Disorder) alebo mentálna bulímia či viaceré ďalšie ochorenia. Je to psychosomatická porucha, ktorej najviac definujúcim vyjadrením je maladaptívne správanie a prežívania v oblasti stravovania. Mentálna anorexia je síce viditeľná na prvý pohľad, no dôležité je zdôrazniť slovo – mentálna – deje sa teda introspektívne, vo vnútri človeka, viaže sa na ňu mnoho nefunkčných a nezdravých myšlienok a presvedčení.

Kto je mentálnou anorexiou ohrozený najviac?

Mentálnou anorexiou sú najčastejšie zasiahnuté deti a mládež, a práve z tohto dôvodu treba byť o to viac ostražití. No a v neposlednom rade je potrebné si uvedomiť, že sa tento problém netýka len žien, ale aj mužov. I keď štatisticky stále „vyhrávajú“ ženy (3,3-18,6 %) (u mužov je to v rozmedzí od 0,8-6,5 %), netýka sa to výlučne ich.  

Aké sú príznaky mentálnej anorexie?

Medzi najčastejšie príznaky mentálnej anorexie patria nasledovné:

  • cielené znižovanie príjmu potravy,
  • cielené zvyšovanie energetického výdaja,
  • výrazný úbytok telesnej hmotnosti,
  • veľké výkyvy nálad,
  • strach z priberanie či celkového výzoru tela (klient má narušené vnímanie vlastného tela),
  • pocity nedostatočnosti, menejcennosti, bezvýznamnosti, škaredosti,
  • neustále porovnávanie sa (výzor, hmotnosť),
  • kritický vnútorný hlas (osoba o sebe hovorí iba v negatívnom),
  • odklon od sociálnych udalostí, kde sa podáva jedlo alebo je možnosť tam s ním prísť do styku,
  • narušenie sociálnych väzieb, ak sa človek sústredí iba na to, ako vyzerá, musí ísť cvičiť, aby nepribral a pod.,
  • obsedantné myšlienky týkajúce sa jedla, cvičenia, výzoru a pod.,
  • niekedy u klientov evidujeme aj bludné prežívanie a postupnú stratu kontaktu s realitou (keď hmotnosť klesne na hranicu minima).

Aké sú príčiny vzniku mentálnej anorexie?

Podobne ako pri ďalších psychických poruchách, aj pri mentálnej anorexii ide o kombináciu viacerých príčin vzniku:

  • genetická predispozícia (teda to, čo sme si odniesli v génoch – náchylnosť na emočnú nestabilitu, zvýšenú reakciu na stres, výskyt ochorenia v rodine),
  • osobnostné črty jednotlivca (to, ako sa vníma, hodnotí, aký má vnútorný hlas, sebavedomie a pod.),
  • prostredie rodiny (od toho, ako je téma výzoru a hmotnosti vnímaná celou rodinou, rodičmi, ako sa o tom nahlas v rodine vyjadrujú, aké má rodina stravovacie návyky, ako o tom rodičia s deťmi komunikujú, či deti navzájom porovnávajú, čo sa hmotnosti týka, či sú doma v jedle reštrikcie, diéty a pod.),
  • sociálne vplyvy (vplyv rovesníkov, spoločný žargón o výzore, porovnávanie sa),
  • kultúrny vplyv a kontext (ako vníma daná kultúra krásu, výzor, aké sú očakávania, stereotypy či ideály krásy),
  • dôležité udalosti v živote osoby (iné zdravotné ochorenie, traumy, smrť blízkeho človeka a pod.).

Ako sa mentálna anorexia začína a aký je jej priebeh?

Na začiatok považujeme za dôležité spomenúť respektíve vyvrátiť časté tvrdenie spoločnosti – anorektici chcú pozornosť, chcú proste schudnúť a chcú dobre vyzerať, sú povrchní/é. Toto je skutočne veľmi mylné zmýšľanie.

Mentálna anorexia je ochorenie, ktoré je spočiatku veľmi nenápadné (alebo sa chorý snaží, aby bolo) a mnohokrát si ho aj blízky ľudia všimnú až neskoro. Prečo je tomu tak? Pretože anorexia začína v hlave a až následne sa začína prejavovať výraznou redukciou hmotnosti, ktorá je viditeľná. Odborníci spolu s klientmi anorektikmi tvrdia, že začiatok anorexie býva pomerne skorý a je spájaný s rôznymi emočnými problémami, ktoré sa klient rozhodne riešiť spôsobom nepríjimania potravy. Hovoríme preto, že chudnutie je vlastne následok.

Priebeh je tiež veľmi pomalý, no čím je klient v poruche viac „ponorený“, tým sa v nej jednoduchšie orientuje a tým pádom priebeh začína naberať na obrátkach. Na začiatku je teda emočný problém, stratégia obmedzovania stravy, ako ho teoreticky vyriešiť, počiatočné obmedzovanie v strave. Postupuje to cvičením a fyzickou aktivitou, ktorá sa stále zintenzívňuje. Myšlienky a vnútorný kritický hlas sú čím ďalej tým viac extrémne až osoba v konečných štádiách požíva len minimálne množstvo potravín – až žiadne. Chceme tým upozorniť na fakt, že mentálna anorexia je psychická porucha s najvyššou úmrtnosťou na svete (približne zo 4-20% klientov zomrie v dôsledku mentálnej anorexie a 1 u 5 klientov spácha samovraždu).          

Aké sú dôsledky mentálnej anorexie?

Na prvý pohľad pozorovateľné sú najmä tie fyziologické dôsledky mentálnej anorexie. Do tejto kategórie patrí napríklad prirodzene výrazné zníženie hmotnosti, vypadávanie vlasov, zhoršená pleť, kazivosť zubov či celkové chradnutie telesnej schránky. To, čo nemusí byť viditeľné, ale stále prítomné je, je napríklad veľká únava a slabosť, keďže osobe chýbajú živiny. Závraty, mdloby, nepravidelný alebo až stratený menštruačný cyklus u žien, znížené libido, strata životnej energie, motivácie, oslabená imunita ale aj neplodnosť.

Narušenie zdravých sociálnych väzieb, narušenie priateľstviev, ale v prvom rade narušenie vzťahu so sebou samým je asi tým najvýraznejším psychologickým dôsledkom mentálnej anorexie. No dôležité je si uvedomiť, že s týmito vnútornými démonmi sa dá niečo robiť – treba vyhľadať pomoc.

Aké sú možnosti liečby mentálnej anorexie?

Pri mentálnej anorexii hovoríme o dvoch hlavných možnostiach liečby – o ambulantnej (kontroly u psychiatra, psychológa či konzultácie s nutričným špecialistom) a o intenzívnej lekárskej starostlivosti, ktorá zahŕňa hospitalizáciu a denný stacionár. Pri psychoterapii treba zdôrazniť aj veľký význam nielen individuálnej terapie, ale aj rodinnej. Pretože mnohokrát, ako už bolo aj vyššie uvedené, je mentálna anorexia ochorením, ktoré vzniká v rodine a priamo sa jej dotýka. Tieto dve formy liečby sa vedia dopĺňať, prípadne najskôr klient ide na hospitalizáciu (ak je v rizikovom psychickom aj fyzickom stave), a následne pokračuje v ambulantnej liečbe. Obe možnosti liečby majú svoje pre a proti a je preto dôležité, aby ošetrujúci odborník bral obe strany mince do úvahy. Čo sa týka liečby mentálnej anorexie potom farmakoterapie, odborníci sa zhodujú na tom, že v tomto prípade stojí až na poslednom mieste a siahame po ňom až úplne na záver. Pri tomto type ochorenia sú naozaj najpomocnejšie dve vyššie uvedené možnosti.

Aká je prevencia mentálnej anorexie?

Prevencia a včasné zachytenie mentálnej anorexie u klientov je extrémne dôležité. Vieme tak predísť štádiám ochorenia, ktoré môžu mať až nezvratné následky:

  • Vzdelávajte sa v tom, čo je zdravý životný štýl, čo presne to znamená, čo to zahŕňa, aké to má dopady na ľudský organizmus, keď prijíma vs. neprijíma potravu v dostatočnom množstve.
  • S tým súvisí aj vyhýbanie sa rozdeľovaniu potravín na „dobré” a „zlé”.
  • Snažte sa umlčať kritika vo svojej hlave – štíhla postava a redukcia hmotnosti nedefinujú vašu osobnosť a hodnotu.
  • Vybudujte si svoje vlastné sebavedomie na svojich talentoch, silných stránkach, charakterových vlastnostiach a pod.
  • Neporovnávajte sa s inými – najmä na sociálnych sieťach každý ukazuje len to, čo ukázať chce – a väčšinou v tom lepšom svetle, ako je to v realite.
  • Ak vás začína v oblasti zdravia alebo výzoru niečo trápiť, hovorte o tom nahlas, nenechávajte si dané myšlienky iba pre seba.

Dôležité upozornenie:

Tento text nenahrádza odbornú literatúru ani rady lekára alebo terapeuta. Informácie v ňom obsiahnuté sú zovšeobecnené a nemusia sa vzťahovať na každého. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa vášho zdravia, obráťte sa na jedného z našich psychológov.

ksebe logo

Kde sme?

info@ksebe.sk
WhatsApp *

* slúži ako zákaznícka linka, nie v kríze!

Newsletter

Poskytnutím emailovej adresy súhlasíš s odoberaním noviniek od ksebe.sk a so zásadami ochrany osobných údajov.